Covid-19: Τα 3 μέτρα που πρέπει να διατηρήσουμε

Το τι συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες σε παγκόσμια κλίμακα είναι σαφώς πρωτόγνωρο. Οι Κυβερνήσεις οδηγήθηκαν στη λήψη μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας. Το ίδιο έπραξε και η Κύπρος με μέτρα τα οποία σε διαφορετική περίπτωση σαφώς και δεν θα λαμβάνονταν. Κάποια εξ αυτών όμως, αποτελούν πάγιες προτάσεις του ΕΛΑΜ και θεωρούμε πως θα ήταν ορθό να συνεχιστούν και μετά το τέλος της πανδημίας.

  • Κλείσιμο Οδοφραγμάτων

Ήταν το πρώτο μέτρο που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μία κίνηση η οποία προκάλεσε πολλές αντιδράσεις με σημαντικότερες τις θλιβερές στιγμές που είδαμε όλοι στους τηλεοπτικούς δέκτες με τα επεισόδια στη Λήδρας. Το κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων αποτελεί πάγια θέση του Κινήματός μας από την ημέρα ίδρυσής του. Αποτελεί για εμάς επιβεβλημένη κίνηση που θα οδηγήσει στην απομόνωση του ψευδοκράτους και όσων ζουν εκεί, καθώς και στη δημιουργία μεγάλου οικονομικού προβλήματος για το κατοχικό καθεστώς.

Η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει δραστικά μέτρα για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, και το κλείσιμο των οδοφραγμάτων ανταποκρίνεται πλήρως προς τον πιο πάνω στόχο.

  • Επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών

Στις 20 Μαρτίου έγινε γνωστή η είδηση ότι πλοιάριο με 100 περίπου παράνομους μετανάστες προσέγγισε το Κάβο Γκρέκο. Μετά από πιέσεις όμως που ασκήθηκαν η Κυβέρνηση απαγόρευσε την προσέγγιση των παράνομων μεταναστών και αρνήθηκε την είσοδό τους. Όλα αυτά τα χρόνια οι εκάστοτε Κυβερνήσεις διαλαλούσαν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να αρνηθεί την είσοδο αιτητών πολιτικού ασύλου στα εδάφη της προτού εξεταστεί η αίτηση τους, με αποτέλεσμα σήμερα δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες να βρίσκονται εντός τους Κράτους.

Με την αιτιολογία της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης όμως η απαγόρευση εισόδου έγινε κατορθωτή. Ακόμη και μετά το τέλος της πανδημίας η Κύπρος θα βρίσκεται σε αυτήν ακριβώς την δεινή θέση, όντας η πρώτη χώρα σε αιτήσεις πολιτικού ασύλου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Άρα βάση των πιο πάνω συμπερασμάτων δικαιολογείται πλήρως η συνέχιση της πολιτικής για απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

  • Κλείσιμο καταστημάτων τις Κυριακές

Εξίσου, πάγια θέση του ΕΛΑΜ είναι το κλείσιμο των καταστημάτων τις Κυριακές. Για λόγους αποφυγής συνωστισμού η Κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα κλεισίματος τους για την περίοδο που διαρκεί η πανδημία.

Η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και καταδικάζει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες αλλά και τους εργαζομένους που αναγκάζονται να μένουν μακριά από τους δικούς τους ανθρώπους την ημέρα που συνηθίζονταν παλαιότερα οι οικογενειακές μαζώξεις.

Η κίνηση αυτή θα δώσε μία σημαντική ανάσα στους εργαζόμενους πολίτες αυτής της χώρας, στους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα επαναφέρει τη χαμένη οικογενειακή αίγλη που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια.

Οι πιο πάνω προτάσεις, αποτελούν θέσεις τις οποίες εκφράσαμε τα τελευταία χρόνια. Και οι τρεις αντιμετωπίστηκαν από τους πολιτικούς μας αντιπάλους με ειρωνεία και άρνηση. Σε μία περίοδο έκτακτης ανάγκης όμως η Κυβέρνηση αποφάσισε να τις εφαρμόσει για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών. Θεωρούμε ότι τα πιο πάνω μέτρα έχουν προεκτάσεις και πέραν της πανδημίας και ως έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την Κυβέρνηση ούτως ώστε να επεκτείνει την εφαρμογή τους από προσωρινά σε μόνιμα.