ΝΤΡΟΠΗ για τη Λάρνακα η οδός Ιστανμπούλ

Με αφορμή την κίνηση του Σωματείου Aδούλωτη Κερύνεια να ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας την μετονομασία της οδού Ινσταμπούλ στο κέντρο της πόλης, οφείλω να υπενθυμίσω το ιστορικό, καθώς και την πρόταση που είχα καταθέσει ως Δημοτικός Σύμβουλος της πόλης.

Το 2013 σε μία συμβολική κίνηση το ΕΛΑΜ προχώρησε στην αφαίρεση οδών που φέρουν τουρκικά ονόματα και τις παρέδωσε στο τότε Δήμαρχο Λάρνακας.

Με την εκλογή μου ως Δημοτικός Σύμβουλος απέστειλα στο Δήμαρχο Λάρνακας επιστολή για το ζήτημα, με πλήρες αιτιολογικό.

Η απάντηση ήταν ότι αποκλειστικά υπεύθυνο για το ζήτημα είναι το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο έχει ως πολιτική την μη αλλαγή οδών στα τούρκικα.

Μετά την ανακίνηση του θέματος το Φεβρουάριο του 2020 ο Δήμος Λάρνακας ζήτησε νομική γνωμάτευση για την μετονομασία της οδού, εφ’ όσον αποκτήσει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η απάντηση του Υπουργείου ήταν πως ναι μεν η πολιτική του Κράτος είναι η μη μετονομασία των τουρκικών οδών (παρ’ ότι υπάρχει ιστορικό προηγούμενο αλλαγής), αλλά η αρμοδιότητα ανήκει στον οικείο δήμο.

Ως εκ τούτου την επόμενη περίοδο αναμένω την συμπερίληψη της συγκεκριμένης πρότασης στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου για συζήτηση του θέματος.