Στη μέγγενη της Τουρκίας ο Ελληνισμός – Υπάρχουμε ως Κράτος;

Η απάντηση προς τον Ερντογάν για το ζήτημα της Αμμοχώστου πρέπει να είναι ανάλογη. Η επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και του διεθνούς παράγοντα, πρέπει να είναι στο μέγεθος δημιουργίας προβλημάτων στην κατοχική δύναμη σε όλες του τις πτυχές:

– Άμεσο κλείσιμο όλων των οδοφραγμάτων. Πίσω από την πράσινη γραμμή δεν είναι απλά ένα άλλο καθεστώς, αλλά ένα ψευδοκράτος που κατέχει παράνομα τα εδάφη μας υπό την απειλή στρατιωτικής βίας.

– Κατάργηση κανονισμού πράσινης γραμμής, ο οποίος καταπατάται συνεχώς από την Τουρκία

– Ανάκληση των ταυτοτήτων της ΚΔ από Τουρκοκύπριους που συμμετέχουν στο κατοχικό καθεστώς. Πρόκειται για άτομα που δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά εκμεταλλεύονται όλα τα προνόμια που απορρέουν από την ιδιότητα του πολίτη της.

– Βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και σε οποιαδήποτε άλλη σχέση υπάρχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση

– Αποκοπή όλων των κονδυλίων προς την Τουρκία και το ψευδοκράτος, τα οποία προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι ώρα ο Ελληνισμός να ξεπεράσει τα σύνδρομα ενοχής του και να προχωρήσει με πρωτοβουλίες που καταδεικνύουν ότι η Τουρκία έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις εθνικές «κόκκινες γραμμές» που έχουμε θέσει.

Αλλιώς, θα βρεθούμε πάλι στην ίδια μοίρα να «νοσταλγούμε χαμένες πατρίδες» και να αναμένουμε για ευκαιριακές συγκυρίες που θα μας δίνουν την ψευδαίσθηση δυνατότητας αλλαγής της κατάστασης.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση από μία πατριωτική ηγεσία που θα αντιλαμβάνεται το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, και όχι ως δικοινοτικής διαφοράς.