Τιμή στους Ήρωες της Κοινότητας Στύλλων Αμμοχώστου

Είχα σήμερα την τιμή να εκφώνησω τον επιμνημόσυνο λόγο για τους πεσόντες του 1974 της κοινότητας Στυλλων Αμμοχώστου και του Διοικητή της 33ΜΚ, Γεωργίου Κατσανη.

«Ελληνίδες και Έλληνες,

Για μία ακόμη χρονιά μαζευτήκαμε εδώ στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνα στο Μαρί για να τιμήσουμε και να μνημονεύσουμε τα άξια παιδιά της Κοινοτητάς Στύλλων Αμμοχώστου που εκείνο το μαύρο Ιούλη του 1974, Χωρίς να διστάσουν έτρεξαν στην πρώτη γραμμή για να υπερασπιστούν την εθνική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι αυτές οι μέρες που η συλλογική και εθνική μνήμη – μας παίρνει πίσω 47 χρόνια και μας θυμίζει:

  • Τον Ανθυπολοχαγό του 399 Τάγματος Πεζικού Ανδρέα Σάββα Αλεξάνδρου που δολοφονήθηκε βάρβαρα στην περιοχή Συγχαρί και Αλωνάγρι
  • το Δεκανέα Ανδρέα Νικολάου Κάρουλλα, που μετά από σκληρές μάχες απέναντι στον εισβολέα άφησε την τελευταία του πνοή στην περιοχή Δικώμου
  • και τον Έφεδρο Στρατιώτη της 23ης Επιλαρχίας Μέσων Αρμάτων Δημητράκη Πέτρου Δημητρίου που έπεσε στις 23 Ιουλίου στην περιοχή Τράχωνα – Ομορφίτας.

Άπαντες έδωσαν σκληρές μάχες απέναντι στην βαρβαρότητα του Αττίλα που στο πέρασμά του εκτέλεσε, βίασε, σύλησε, κατέστρεψε, έκαψε.

Η μνήμη μας επίσης ταξιδεύει στους άμαχους πολίτες της Κοινότητάς μας που αφέθηκαν για πάντα στην κατεχόμενη γη μας και νοερά πάνω από τους Στύλλους Αμμοχώστου. Συνελήφθησαν από τα τουρκικά στρατεύματα και τους Τουρκοκύπριους ενόπλους ενώ είχαν επιστρέψει στο χωριό για να ταίσουν τα ζώα τους. Άοπλοι και ακίνδυνοι.

Για δεκαετίες παραμένουν αγνοούμενοι.

Είναι οι:

Σάββας Κατσούρης, Γιάννης Λαγός, Ανδρέας Κάρουλλας, Αντωνάκης Ευσταθίου, Μιχάλης Ζαννέτος.

Σήμερα μνημονευουμε και τον Ευστάθιο Ευσταθίου, του οποίου τα οστά εντοπίστηκαν και εξακριβώθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Το δράμα των αγνοουμένων συνεχίζεται και αποτελεί εκ μέρους της Τουρκίας έγκλημα πολέμου. Μέχρι σήμερα αποκρύβονται πληροφορίες και στήνονται εμπόδια στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής.

Τελευταίος, αλλά μη εξαιρετέος, από τα πρόσωπα που μνημονεύουμε και τιμούμε ο Γεώργιος Κατσάνης, Αντισυνταγματάρχης Πεζικού και Διοικητής της 33ης Μοίρας Καταδρομών, πεσόντας στις μάχες του Αγίου Ιλαρίωνα την 21η Ιουλίου. Η θυσία του τρανή απόδειξη της παρουσίας της Ελλάδας στη μάχη της Κύπρου, απάντηση σε όσους πιστεύουν πως στο κάλεσμα της ιστορίας η μητέρα πατρίδα μας άφησε απροστάτευτους και πως η νήσος «δεν κείται μακράν».

Τιμούμε και μνημονεύουμε, λοιπόν, σήμερα τους νεκρούς και αγνοούμενους της ηρωομάνας κοινότητας Στύλλων Αμμοχώστου. Γιατί οι Στυλλιώτες απέδειξαν ότι είναι άνθρωποι που αγαπούν αυτόν τον τόπο και δεν διστάζουν να πολεμήσουν και εν τέλει να θυσιαστούν για την Πατρίδα μας. Το αποδεικνύει το επιβλητικό μνημείο που υπάρχει στην κοινότητα του Μαρί, αλλά και η συμμετοχή και οι θυσίες του Αγώνα για την ΕΝΩΣΗ από την ΕΟΚΑ, όπως του ήρωα Θεοδόση Χατζηθεοδοσίου.

47 χρόνια έχουν περάσει. 47 χρόνια που ο Προφήτης Ηλίας ερειπωμένος και βουβός περιμένει καρτερικά τα πνευματικά παιδιά του. 47 χρόνια οι συλημένοι τάφοι του κοιμητηρίου αναζητούν δικαίωση και να ηρεμήσει η ψυχή τους. 47 χρόνια και οι συγχωριανοί μας φεύγουν με το καημό της επιστροφής, τη στεναχώρια της κατοχής, το μαράζι της απώλειας όσων έχτισαν με αίμα και κόπο.

Αυτές είναι οι οδυνηρές πραγματικότητες που δημιουργήθηκαν από την εισβολή. Η Τουρκία σήμερα πιο προκλητική από ποτέ επιδιώκει την δημιουργία νέων πραγματικότητων και οδυνηρών τετελεσμένων. Η Αμμόχωστος ζει τις πιο δύσκολες και τραγικές της στιγμές. Με τον Αττίλα να εφαρμόζει την 3η φάση της εισβολής του και να εποικίζει με τον πιο προκλητικό και παράνομο τρόπο την περίκλειστη πόλη του Ευαγόρα. Η γης όμως δεν έχει κρικέλια για να την πάρουν και να φύγουν και ευελπιστούμε πως απέναντί τους θα βρουν δυναμική και ισχυρή απάντηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και βεβαίως την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Κυπριακός Ελληνισμός όλα αυτά τα χρόνια απέδειξε πως επιθυμεί την απελευθέρωσης των κατεχόμενων μας εδαφών, μακριά από πρόνοιες που νομιμοποιούν την παρουσία της Τουρκίας στο νησί και διατηρούν τη στρατιωτικής της δύναμη. Δεν επιθυμούμε τίποτα λιγότερο από τα δικαιώματα που απολαμβάνει ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης και από όλα όσα επιβάλλει η ελληνική μας ιστορία και οι θυσίες των προγόνων μας.

Έχω την βαθιά πεποίθηση ότι τέτοιες ημέρες δεν ευνοούν την πολιτικολογία. Η σημερινή ημέρα είναι για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας και να αναπέμψουμε δέηση για την ανεύρεση όλων όσων η τύχη τους μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστη.

Είναι όμως και ημέρα για να αναλογιστούμε το μέλλον μας σε αυτό τον τόπο. Αν κάτι μας έχει διδάξει η ιστορία είναι ότι θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία. Αρετή απέναντι στις πανουργίες και τις ραδιουργίες της Άγκυρας. Τόλμη απέναντι στις προκλητικές, παράνομες και πειρατικές ενέργειες του Ερντογάν.

Κλείνω, με όλα όσα μας δίδαξε ο εθνικός ποιητής και αποτελούν φάρο και οδηγό για όλους μας. «Χρωστάμε σε όσους ήλθαν, πέρασαν, θα έλθουν, θα περάσουν. Κριτές θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί.» Κριτές μας λοιπόν που θα μας δικασουν οι ηρωες μας, μεταξύ αυτών και οι Στυλλιώτες που τιμούμε σήμερα. Και αυτοί θα είναι αμείλικτοι.

Απέναντι σε αυτούς ας σταθούμε όλοι αυτή την ημέρα και ας αναλογιστούμε τις δικές μας μικρές ευθύνες μπροστά στη μεγάλη υπόθεση της Πατρίδας μας.

Αιωνία να είναι η μνήμη τους και ο Θεός να δώσει με την ευσπλαχνία του ένα τέλος στην τραγικότητα που βιώνει ο Κυπριακός Ελληνισμός!»