Ψηφίστηκε η πρόταση του ΕΛΑΜ για αναστολή των εκποιήσεων

Τοποθέτηση μου στην Ολομέλεια της Βουλής για το μεγάλο ζήτημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και την πρότασή μας για αναβολή των εκποιήσεων που τελικά εγκρίθηκε.

Η αύξηση των επιτοκίων άρα η συνακόλουθη αύξηση των κόκκινων δανείων. Η ανάγκη για τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας που ψήφισαν ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ το 2018. Η αυταρχική και αυθαίρετη συμπεριφορά των τραπεζικών ιδρυμάτων. Όλα τα πιο πάνω μας οδήγησαν στην πρόταση που καταθέσαμε και εν τέλει ψηφίστηκε.

Κατά τη συζήτηση όμως αλλά και τις προηγούμενες ημέρες ακούσαμε πολλά.

Πρώτον, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκονταν σε πλήρη σύμπραξη και διαφωνούσαν με την πρόταση που καταθέσαμε χωρίς να αντιπροτείνουν κάτι διαφορετικό. Παρά μόνο μας είπαν να ακολουθήσουμε τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας. Στο μεταξύ η πρόταση υπογραφόταν από κόμματα που στηρίζουν τον κ. Χριστοδουλίδη.

Με τα οποία θεωρητικά συμφώνησαν συγκεκριμένες θέσεις σε διάφορα ζητήματα. Και αναρωτιέμαι αν δεν μπορούν να τον επηρεάσουν προεκλογικά θα το κάνουν μετεκλογικά;

Δεύτερον, ένα μέρος της επιχειρηματολογίας – κινδυνολογίας που ακούσαμε ήταν ότι θέτουμε σε κίνδυνο το σχέδιο ενοίκιο έναντι δοσης που ευνοεί τους ευάλωτους. 6 σχεδόν μήνες μετά και δεν έχουμε δει ούτε το σχέδιο να κατατίθεται, ούτε γνωρίζουμε εάν αυτό θα καλύπτει πλήρως τους πραγματικά ευάλωτους δανειολήπτες δηλαδή τους χαμηλόμισθους, τους μονογονιούς, τους πολύτεκνους, τα άτομα με αναπηρίες, τα νέα νοικοκυριά. Πώς το θέτουμε σε κίνδυνο;

Τρίτον, έγινε μία προσπάθεια λαϊκισμού εκ μέρους του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Μαρίνου Σιζόπουλου με το «ειδικό δικαστήριο». Κανείς από αυτούς δεν μας απάντησε πώς το ειδικό δικαστήριο θα βοηθήσει πρακτικά τους δανειολήπτες χωρίς παράλληλη τροποποίηση της νομοθεσίας. Επίσης, κανείς από αυτούς δεν μας απάντησε το λόγο που η Altamira, η Gordian, η Themis και οι άλλες εταιρείες συμφωνούν πλήρως με τις θέσεις τους.

Η δική μας άποψη είναι ότι θα τους οδηγούμε να δικάζονται σε λίγες ημέρες στη βάση ενός νόμου που παρέχει υπερόπλα στους τραπεζικούς οργανισμούς.

Τέταρτον σημείο, ακούσαμε για προστασία των ευάλωτων. Συμφωνούμε. Αλλά τι σημαίνει ευάλωτος.

Ένα άτομο με μισθό 900 ευρώ με το ενοίκιο, τον ηλεκτρισμό, τα καύσιμα, τα βασικά αγαθά στα ύψη δεν είναι ευάλωτος;
Ένα νέο ζευγάρι που 1 ½ χρόνο περιμένει το προσφυγικό του, λόγω καθυστέρησης του Κράτους, δεν είναι ευάλωτος;

Τα πιο πάνω άτομα σύμφωνα με τους «φωστήρες» μας είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οι ίδιοι που αρνούνται να διαχωρίσουν τους κακοπληρωτές σε στρατηγικούς και μη γιατί πολύ απλά τους βολεύει αυτό το αφήγημα.